5 Adımda Siyah Çay Üretimi

Çay tiryakileri ya da Goran Tee Seylan çayı gibi kaliteli çay markalarından çay içmekten keyif alanlar çayla ilgili şu soruları hep merak ededurmuşlardır: Çayın rengi neden siyahtır? Siyah çay nasıl elde edilir? Siyah çayın üretim aşamaları nelerdir? Kaliteli siyah çayla ilgili merak edilenler elbette bu sorularla sınırlı değildir. Ancak en kaliteli siyah çaylardan biri olan ve Goran Tee’nin de çaylarını temin ettiği Seylan siyah çayı gibi diğer siyah çayların nasıl elde edildiğine ilişkin merak edilen bilgiler yoğunluktadır. İşte bu soruların cevabı yazımızın geri kalan kısmında…

Siyah Çay Nedir?

Camellia Sinensis tüketim için çay uygun bir bitki olarak bilinmektedir. Bu bitkinin çeşitli aşamalardan geçerek son halini almasıyla oluşan çay türüne siyah çay adı verilmektedir. Peki, Goran Tee’nin de çaylarının tamamını oluşturan Seylan çayı gibi diğer siyah çaylar hangi aşamalardan geçerek siyah rengi alıyor bilmek ister misiniz? İşte cevabı:

Siyah Çay Üretim Aşamaları

Siyah çay, soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma ve tasnif olmak üzere toplam beş aşamadan geçerek üretilmektedir.

  1. Aşama: Soldurma

Siyah çayın üretim aşamalarında birinci sırayı alan soldurma, çayın içeriğinde bulundurulan su miktarının düşürülmesi işlemidir. Bu işlemde çaya sıcak hava uygulanır. Siyah çayın oluşması için uygulanan soldurma çeşitleri genel olarak doğal soldurma ve yapay soldurma olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlardan en iyi olanı, Goran Tee gibi kaliteli çay elde edebilmek için kullanılacak olanı kuşkusuz doğal soldurma yöntemidir.

  1. Aşama: Kıvırma

Siyah çay üretiminde ikinci aşama olan kıvırma, çay yapraklarının değişik türdeki çay imalat makinelerinde ezilerek, parçalanıp bükülmesi sonucunda çayın kendi öz suyunun kıvrılan yaprak yüzeylerine yayılması işlemidir. Bu işlem sonucunda çay aksidasyon işlemi başlayabilir.

  1. Aşama: Oksidasyon

Oksidasyon bir çayın gerçek anlamda kalitesini belirleyen aşamadır. Bu nedenle Goran Tee gibi kaliteli çay markaları özellikle bu aşamaya daha fazla yatırım yaparlar. Oksidasyon, ilk iki aşamadan geçen yaş çay yaprağının kendi öz suyunda bulunan kimyasal bileşenleri oksidaz enziminin etkisiyle değişikliğe uğratarak siyah çay için istenen renk, koku ve aromanın oluşmasının sağlandığı aşamadır.

  1. Aşama: Kurutma

Kurutma aşaması, kıvrılıp fermente olan çay yaprağının fırınlanarak nem oranının azaltılması işlemidir. Kurutma aşaması, çayın içeriğinde bulunan maddelerin muhafaza edilmesini sağlamak ve çayın paketlenebilir, depolanabilir ve taşınabilir duruma getirilmesini sağlamak amacıyla yapılır.

  1. Aşama: Tasnif

Tasnif aşaması çayın kalitelerine kategorize edilme aşamasıdır. Tasnif aşamasıyla çay, incelik, kalınlık ve tozluluk oranına göre standardize edilir. Kaliteli bir çay tasnifi Mevlana Çay’ın Seylan çayında olduğu gibi %98 oranında tozdan arındırılmış şekliyle yapılmasıdır. Çay tasnifi ne kadar iyiyse kalitesi de bir o kadar iyi olur.a